Skillnaden mellan skönlitteratur och faktaböcker

fiction-and-non-fiction-booksNär det kommer till att vara intresserad av böcker eller att bara vara den som läser dem i största allmänhet, så kommer det att finnas något som alla har nytta av att veta. Det är då att det finns två olika stora grupper av böcker och det är då faktaböcker eller skönlitteratur. En del gånger brukar en tredje stor grupp skapas som innehåller alla de klassiska verken som blivit kända. Dock är detta inte att anses som en egen kategori av böcker, utan istället ska denna gren ses som en grupp inom allting som rör skönlitteraturen. Gällande dessa två olika kategorier finns det gigantiska skillnader, men när man kikar närmre så ser man också en del likheter.

Det som är den mest slående skillnaden kommer då vara att skönlitteraturen oftast är ren fiction eller en historia baserat på en verklig händelse. När det sedan gäller fakta böcker så kommer då dessa att vara baserade på rena fakta. Här kan det då vara historiska böcker, böcker om religion, samhällskunskap eller tekniska detaljer för att bara nämna några. En annan skillnad mellan faktaböcker och skönlitteratur kan vara att litteraturen ska vara spännande och gripande medan faktaböcker lever på att de är intressanta och logiska.

När det nu är så stora skillnader mellan dessa två kategorier, hur kan det då finnas likheter? Jo, de likheter som finns är naturligtvis att de är intressanta och engagerande för de som ska ta del av dem. Något som också kan utgöra en likhet är att de fakta du läser i en faktabok, kommer att kunna vara de fakta som ligger till grund för att ge en intressant vinkling på en fiktiv historia. Hur som helst kommer skillnaderna i detta fall alltid att vara flera än likheterna, och det är just det som gör böckernas värld så intressant och spännande.